✨ Slovenská sporiteľňa vstúpila do Crowdberry ako akcionár

Slovenská sporiteľňa vstúpila do Crowdberry ako akcionár

15. 10. 2024

Slovenská sporiteľňa vstúpila do Crowdberry ako akcionár

Najväčšia digitálna banka chce pomôcť slovenskej ekonomike v potrebnom raste. Na to však potrebujú firmy kapitál na rozvoj svojho podnikania. Preto vstúpila ako akcionár do investičnej platformy Crowdberry, ktorá ponúka firmám alternatívne zdroje financovania, v tomto prípade privátny kapitál formou hromadného investovania. Partnerstvo umožní slovenským firmám ľahší prístup ku kapitálu a investorom Crowdberry prinesie ešte profesionálnejšie služby v bankovej kvalite.

Viete, čo majú spoločné firmy ako GymBeam, MultiplexDX či Boataround? Okrem majiteľov, ktorí sú verejne známi a uznávaní nielen v podnikateľskom svete, ale aj vo svete vedy? Vyrástli vďaka takzvanému crowdinvestingovému financovaniu.

Ich výsledky sú naozaj pozoruhodné. GymBeam dosiahol vlani celkové výnosy 149 miliónov eur so 67 % medziročným rastom. Boataround sa zo stotisícovej firmy stal 1. na európskom trhu v prenájme jácht s celkovou hodnotou prenájmov takmer 70 miliónov eur. Vďaka MultiplexuDX Pavla Čekana mohli prvé pacientky podstúpiť diagnostiku pre personalizovanú liečbu rakoviny.

Získať alternatívne zdroje na rozvoj firiem a ich investície do inovácií je dnes veľmi kľúčové pre rast ekonomiky Slovenska, ale aj celej Európskej únie.Vplyv na konkurencieschopnosť slovenských firiem budú mať aj konsolidačné opatrenia. Do najbližších rokov je preto nutné pracovať na podpore slovenského podnikateľského prostredia,“ upozorňuje Norbert Hovančák, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za korporátne bankovníctvo.

Alarmujúca je aj nedávna správa Mária Draghiho, bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky. Podľa nej musíme zrýchliť inovácie a nájsť nové zdroje rastu, znížiť ceny energií a pokračovať v dekarbonizácii ekonomiky a v neposlednom rade pružne reagovať na zmeny v geopolitike. „Na toto všetko potrebujeme nové investície, ktoré bude potrebné financovať zo súkromných aj verejných zdrojov,“ vysvetľuje Norbert Hovančák.

Smutné rebríčky

Jedným z obmedzení krajín EÚ je, že majú málo kapitálových zdrojov financovania, ktoré sú potrebné na podporu inovatívnych projektov s vyššou mierou rizika. Alternatívnou formou investovania je aj crowdinvesting alebo takzvané hromadné investovanie. Teda prepojenie dvoch strán – podnikateľov, ktorí potrebujú peniaze na rozvoj a sú ochotní poskytnúť podiel vo svojej firme.  A ľudí - investorov, ktorí majú peniaze a záujem investovať priamo do slovenských a českých firiem alebo nehnuteľností. Cez investičnú platformu Crowdberry môžu Slováci investovať priamo do preverených firiem formou ich spoluvlastnenia alebo im kapitál požičiavať. Avšak s tým, že znášajú aj riziko straty, ak sa firme nebude na trhu dariť.

Podľa Draghiho správy Európa zaostáva za USA a Čínou. Slovensko je na tom však ešte horšie. Nemáme napríklad ani vlastné miesto v rebríčku celkových investícii súkromného kapitálu ako percento z HDP. „Tu podľa Invest Europe zaostávame za všetkými krajinami V4. Dokonca aj Bulharskom a Rumunskom. My sme započítaní medzi ostatné krajiny Strednej a východnej Európy s preinvestovanými 0,023 % z HDP. Už len v susednom Česku je pomer súkromných investícií k HDP šesťkrát vyšší, preinvestovaných je 0,152 % HDP, pričom priemer EÚ je až 20-násobne vyšší oproti Slovensku,” konštatuje Dano Gašpar, managing partner investičnej platformy Crowdberry. 

Upozorňuje tiež na neadekvátnu štruktúru investícií na Slovensku. „Investície firiem do duševného vlastníctva tvoria iba 10 % z celkových investícií do dlhodobého majetku. Prevládajú nehnuteľnosti. V Česku je to vyše dvojnásobok, priemer EÚ je pritom 40%. Firmy si tak významne ohrozujú budúcu produktivitu a pridanú hodnotu a koniec koncov svoju konkurencieschopnosť.

Dotiahnutie sa aspoň na priemer regiónu by si však vyžadovalo vyššiu aktivitu v oblasti vývoja, inovácií a digitalizácie. Na ich financovanie sú však popri bankovom financovaní potrebné aj ďalšie zdroje – najmä tzv. súkromný rastový kapitál, ktorý znásobuje dostupné verejné zdroje, vrátane grantov EÚ. To nehovoríme iba my, ale aj Národná banka Slovenska,” dodáva Dano Gašpar.

Dôležitá alternatíva

Cez Crowdberry môžu získať financovanie na svoj rozvoj aj slovenské firmy, ktoré majú iný typ potreby ako obsluhujú banky. Základným cieľom investičnej platformy Crowdberry je umožnenie priameho investovania pre verejnosť do spoločností a nehnuteľností digitálnym spôsobom, na úrovni profesionálnych investorov.

„V Slovenskej sporiteľni nám záleží na tom, aby slovenská ekonomika rástla. Na to však potrebujeme prosperujúce firmy. Všetci sa budeme mať len tak dobre, ako dobre budú prosperovať firmy v našej krajine. Preto sme sa rozhodli vstúpiť a investovať do Crowdberry ako menšinový akcionár,“ vysvetľuje Norbert Hovančák. Vstup najväčšej digitálnej banky do investičnej platformy Crowdberry znamená možnosť rozšíriť rastové financovanie a dosah na podnikanie na Slovensku a priniesť nové technológie či digitalizáciu pri investovaní.

„V Slovenskej sporiteľni sme získali silného strategického a moderne zmýšľajúceho bankového partnera, s ktorým zdieľame víziu budovania takmer neexistujúceho kapitálového trhu na Slovensku. Sme zaviazaní dôverou, ktorú sme získali. V tomto rozsahu sa totiž jedná o vôbec prvú priamu investíciu od vedúcej banky do regulovanej fintech spoločnosti v histórii našej krajiny. Pre nás to navyše znamená byť dlhodobým etablovaným partnerom pre majiteľov domácich malých a stredných podnikov a zároveň umožní rozšírenie prístupu investorov k atraktívnym slovenským firmám a nehnuteľnostiam,“ dodáva Dano Gašpar z Crowdberry.