✨ Slovenská sporiteľňa vstúpila do Crowdberry ako akcionár

Slovenská sporiteľňa kupuje za milióny časť Crowdberry

17. 10. 2024

Slovenská sporiteľňa kupuje za milióny časť Crowdberry

V Crowdberry sme pred takmer desiatimi rokmi priniesli novú formu financovania firiem, takzvaný crowdinvesting. Sme investičná platforma, ktorá umožňuje súkromným investorom priamo investovať do konkrétnych firiem alebo nehnuteľností. Často sú to investori s podnikateľskými skúsenosťami a chuťou aktívne sa zapojiť cez dozornú radu do biznisu, aby firme pôvodného zakladateľa pomohli rásť vloženými peniazmi.

Crowdberry vstupuje do novej fázy svojej existencie, keďže menšinový podiel v nej kúpila Slovenská sporiteľňa. Ide o niekoľkomiliónový obchod, ktorým Crowdberry získa kapitál na ďalší rozvoj.

„Pre banku je to výhodné, pretože nás berie aj ako zdroj budúcich klientov“, vysvetľuje v rozhovore pre INDEX managing partner Crowdberry, Dano Gašpar.

Ako rozumieť strategickému partnerstvu medzi Crowdberry a Slovenskou sporiteľňou?

Partnerstvo medzi Crowdberry a Slovenskou sporiteľňou predstavuje impulz pre rozvoj súkromného kapitálového trhu na Slovensku. Kým malé a stredné podniky môžu získať financovanie od bánk na už existujúce projekty s históriou, ďalšie financovanie na inovácie či digitalizáciu je často limitované, pretože prináša neisté výsledky.

Slovenská sporiteľňa chce týmto partnerstvom uľahčiť firmám prístup k súkromnému kapitálu, čo sama nemôže z regulačných dôvodov zabezpečiť. Banka vstupuje do Crowdberry ako akcionár, ale bez majoritného podielu. Poskytuje tiež niekoľkomiliónový kapitál na rozvoj technológií, digitalizáciu a automatizáciu investícií do slovenských firiem a nehnuteľností.

Časť investícií bude použitá na vybudovanie portálu pre osvetu o lokálnom a priamom investovaní, ktorý podnikateľom vysvetlí, čo znamená finančne zdravá firma, ako zlepšiť profitabilitu a produktivitu. Cieľom je zvýšiť povedomie o potrebe súkromného kapitálu pre malé a stredné podniky a ukázať, že existujú alternatívne zdroje financovania okrem bánk.

Slovenská sporiteľňa bude mať v Crowdberry svojho zástupcu a zároveň sa chce od nás učiť, pretože vykonávame hĺbkové a dôkladné previerky a due diligence firiem. Rovnako máme prepracované procesy a systémy.

Ako dlho sa obchod so Slovenskou sporiteľňou pripravoval?

Od začiatku sme verili, že pre naše aktivity budeme potrebovať partnerstvo s bankou. Oslovili sme viaceré, no so Slovenskou sporiteľňou sme našli spoločnú reč, pretože zdieľame podobné princípy a prístup k alokácii kapitálu.

Naša spolupráca sa začala formovať približne pred dvomi rokmi. Zlomovým momentom bolo získanie licencie od Národnej banky Slovenska minulý rok. Európska licencia na crowdinvesting výrazne posilnila našu dôveryhodnosť v očiach banky.

Čo bude mať z toho banka?

Pre banku je spolupráca výhodná, pretože jej umožňuje pracovať s firmami, ktoré ešte nespĺňajú jej prísne rizikové a regulačné kritériá. Firmy s nižšími tržbami alebo stratami, často spôsobenými rýchlym rastom, sa po čase preklopia do ziskov a stanú sa pre banku atraktívnymi klientmi.

Slovenská sporiteľňa tak získava prístup k perspektívnym domácim firmám, ktoré môže podporovať a rozširovať svoje úverové portfólio. Vidí v nás zdroj budúcich klientov, keďže zahraničné firmy si zvyčajne prinesú vlastné financovanie.

Crowdberry bolo založené v roku 2015 v spolupráci s Tatra banka Private Banking. Znamená to, že spolupráca s Tatra bankou sa skončila?

Spolupráca sa skončila počas pandémie, keďže banka nemala kapacity ju ďalej rozvíjať a išlo skôr o marketingový projekt. Vzťahy však zostali korektné.

V období zvýšeného záujmu o startupy klienti Tatra banky hľadali investičné príležitosti v začínajúcich firmách ako GymBeam či Boataround. Po počiatočnom boome záujem mierne opadol, no dnes sa startupy opäť stávajú bežnou súčasťou ekonomiky.

Máte za sebou úspešné exity v oblasti real estate s atraktívnymi výnosmi pre investorov. Ukončili ste aj investičné cykly v iných spoločnostiach?

Tento rok Crowdberry úspešne exitovalo logistické a distribučné haly pri Nitre a Trnave, čo investorom prinieslo výnos vyše 1,5 milióna eur. Rovnako prebieha exit KLM Piešťany.

Ďalším významným exitom je predajca tenisiek Footshop, ktorý prešiel pod spoločnosť Wood SPAC One. Investori získali späť kapitál, akcie Footshopu a podiel na platforme Flexdog. Crowdberry tiež čiastočne exitovalo spoločností Sensoneo a Boataround.

Keď investori vstupujú do firiem, získavajú akcionárske podiely. Tento rok ste však spustili aj možnosť dlhového financovania, ktorú ako jedna z prvých využil Festival Pohoda. Čím je tento úver zabezpečený, keď Pohoda nevlastní žiadne stroje ani budovy?

Predstavte si malý, ziskový podnik. Ako investor mu môžete požičať kapitál s úrokovým výnosom až 12,9 % ročne. Získate tiež notársku zápisnicu a prístup k pohľadávkam firmy. Pre inštitucionálnych investorov na Západe je to atraktívny produkt známy ako privátny dlh, avšak v našom regióne sa s ním zatiaľ nikto nezaoberal, pretože jeho implementácia je náročná.

Je potrebné dohodnúť sa s klientom na zmluvných podmienkach a vysvetliť, že tento spôsob financovania existuje. Vďaka európskej licencii sme mohli začať tento proces.

Okrem Pohody sme tento rok spustili investičné kampane aj pre košickú IT spoločnosť Unimus by NetCore, ktorá patrí medzi špičku v sieťovej automatizácii, ako aj pre český e-commerce obchod Freshlabels zameraný na udržateľnú módu a výrobcu prémiových etikiet Purgina. Ak firma nebude schopná splácať úvery, prístup k jej zábezpeke je zabezpečený.

Úver je jedným z možných spôsobov, ako firmy môžu získať kapitál. Aké výhody má spolupráca s Crowdberry v porovnaní s tradičnými bankami?

Náš takmer 10 % výnos z pôžičky je atraktívny a úrokové sadzby pre malé firmy sú porovnateľné s bankovými. Využívame vlastný skóringový model, ktorý hodnotí súvahu, profitabilitu a dlhové parametre.

Napríklad festival Pohoda má špecifický podnikateľský model, ktorý sa realizuje v priebehu troch až štyroch týždňov. Zatiaľ čo banky majú svoje obmedzenia, my sme flexibilnejší a dokážeme sa prispôsobiť potrebám klienta.

Ako počítate výnos pre investorov, a teda pre firmu úrokový náklad?

Výnos pre investorov vypočítavame na základe skóringu zabezpečenia a samotnej firmy, pričom začíname od Euriboru a prirátavame rizikovú prirážku, ktorá odráža rizikovosť investície. Pri pôžičkách je prirážka zvyčajne nižšia (2-7 %), zatiaľ čo pri spoluvlastníctve očakávame výrazne vyšší výnos, často v desiatkach percent, ako v prípade biotechnologickej firmy Glycanostics, kde požadovaný výnos dosahuje 25 až 50 % ročne.

Ako je zabezpečená taká investícia z pohľadu investora?

Investícia je zabezpečená ochrannými mechanizmami, kde naši investori majú pozíciu v dozornej rade firiem, do ktorých investujú, a blokačné práva na valnom zhromaždení. Týmto spôsobom môžu ovplyvniť rozhodnutia, ako je predaj podniku alebo zmeny v rozpočte, aby chránili svoje investície pred neprimeranými odmenami pre majiteľov.

Aké sú zabezpečenia pri úveroch?

Pri úveroch sledujeme finančné záväzky, teda kovenanty, ktoré zaväzujú dlžníka dodržiavať stanovené hodnoty, ako sú ziskovosť a podiel dlhu na tržbách; prekročenie týchto limitov môže spôsobiť okamžitú splatnosť úveru. Pri úveroch však nesedíme na valnom zhromaždení a v dozorných radách nemáme blokačné právo.