Pripojte sa na webinár o aktuálnych investičných príležitostiach 9. 9. 2024

Prvá úverová investícia úspešne uzatvorená. Pohoda Festival priamo financuje 66 investorov

10. 7. 2024

Prvá úverová investícia úspešne uzatvorená. Pohoda Festival priamo financuje 66 investorov

Investičná príležitosť pre Pohoda Festival v podobe zabezpečeného úverového financovania s polročným vyplácaním 9,7 % úrokového výnosu a splatnosťou istiny do troch rokov je uzatvorená. Desiatky investorov poskytli festivalu pôžičku v celkovej výške 500.000 EUR. Pre veľký záujem aktuálne prebieha na platforme Crowdberry tzv. overfunding - dodatočné navýšenie financovania na ešte lepšiu Pohodu 2025.

Festival Pohoda tvaruje nielen svet umenia, ale aj hromadného financovania. Ako jedna z prvých slovenských spoločností sa rozhodla využiť novú formu úverového financovania, ktorú na Slovensko priniesla investičná platforma Crowdberry. Hromadné financovanie prináša firmám kapitál od privátnych investorov výmenou za transparentne stanovený úrok.

„Vzhľadom na situáciu, v ktorej sme sa ocitli v postpandemických rokoch, sme uvažovali, ako budeme s Pohodou pokračovať. Aj keď sme mali niekoľko ponúk na odkúpenie festivalu, rozhodli sme sa vyhnúť tejto ceste a hľadali sme investičný prístup, ktorý neohrozí našu kontrolu nad festivalom, kvalitou služieb a jeho samotnou filozofiou. Práve preto sme vložili dôveru do dlhového financovania,“ vyjadril sa Michal Kaščák, zakladateľ Pohoda Festivalu.

Investičná platforma Crowdberry vytvorila domáci investičný ekosystém, ktorého cieľom je ukázať Slovákom a Čechom atraktivitu miestneho podnikateľského prostredia. Dostupné dlhové financovanie pre malé a stredné podniky ako aj nehnuteľnosti patrí k základným kameňom fungujúcej ekonomiky a je vyústením niekoľkoročných diskusií nielen s firmami a investormi, ale aj bankovými hráčmi a regulátorom na slovenskom a českom finančnom trhu. Kreditné (dlhové) hromadné financovanie otvorilo dvere festivalu pre ďalší rozvoj a vysporiadanie sa s náročným časom pandémie. Pritom si zachová svoju autenticitu a nezávislosť, pretože zostáva plne v rukách svojho zakladateľa.

„Po získaní európskej licencie ECSP sme predstavili nový investičný produkt, tzv. privátne kreditné (dlhové) financovanie, ktoré dopĺňa rokmi osvedčené investičné príležitosti rastového kapitálu a spoluvlastnenia domácich firiem. Tento dlhový zabezpečený investičný prístup je vhodný pre Festival Pohoda, pretože poskytuje jasný výnos a stabilitu pre investorov a umožňuje zakladateľovi udržať si kontrolu nad festivalom. Festival si tak zachová nezávislosť a kreatívnu kontrolu nad prevádzkou, programom či infraštruktúrou. Zároveň, pevne stanovené podmienky splátok a úrokov umožňujú festivalu detailne plánovať svoje finančné toky a riadiť svoje dlhodobé záväzky,“ uviedol Dano Gašpar, z Crowdberry,

Cez platformu Crowdberry poskytlo festivalu pôžičku 66 investorov v celkovej výške 500.000 EUR. Investorov presvedčila samotná značka, ktorú poznajú stovky tisíc ľudí, dôvera veľkých sponzorov a záujem fanúšikov, ktorí vykúpili aj limitovanú edíciu celoživotných lístkov.

Dodatočné financovanie Pohoda Festivalu

Po záujme investorov prebieha na platforme Crowdberry tzv. overfunding – dodatočné financovanie do celkového možného rámca, ktoré umožňuje investovať ďalšie prostriedky do festivalu až do konečnej výšky 250.000 EUR.

Investori, ktorí nestihli prvé investičné kolo, tak majú ešte príležitosť stať sa „bankármi“ a financovať Pohoda Festival. Jedná sa o priamu investíciu, pri ktorej investor úveruje preverenú firmu bez získania vlastníckeho podielu. Investícia ponúka úrokový výnos 9,7 % p. a., s krátkodobým investičným horizontom do troch rokov a pravidelným vyplácaním úrokov a splácaním istiny. Táto investícia je navyše aj zabezpečená, čo poskytuje dodatočnú ochranu pre investorov. Zároveň  sa takto môžu spolupodieľať na rozvoji tejto slovenskej festivalovej legendy.

„Teší nás, že sa Crowdberry stalo strategickým partnerom pre Pohoda Festival. Táto úverová investičná príležitosť je skvelým príkladom toho, ako môže súkromný kapitál profitovať spolu s lokálnymi firmami a pomôcť im rásť a prosperovať. Investícia do Festivalu Pohoda nie je len atraktívnou investičnou príležitosťou, ale aj investíciou do kultúry, ktorá formuje a inšpiruje generácie. Našou ambíciou je tento typ investovania ďalej rozvíjať s cieľom učiť Slovákov a Čechov investovať doma do preverených firiem,“ dodáva Dano Gašpar z Crowdberry.

Objavte aj ďalšie investičné príležitosti s výnosom od 9,5 % ročne
Viac info

Ako funguje kreditné (dlhové) financovanie?

Pri kreditnom (dlhovom) financovaní investičná platforma nezasahuje do prevádzky, avšak vyžaduje transparentnosť zo strany firmy a dodržiavanie „finančnej disciplíny“ počas celého investičného obdobia na ktoré je dlhové financovanie poskytnuté až do jeho splatenia. Crowdberry systematicky preveruje prevádzkové a trhové dáta a parametre, ktoré môžu byť prehliadané bankami alebo investormi.

Rovnako vykonáva analýzu rizík, pričom sa vyhodnocuje tzv. „skóre firmy a „skóre“ kvality zabezpečenia financovania. Na základe získaných údajov Crowdberry určí mieru rizika a stanovuje akceptovateľnú výšku financovania. Zodpovednosť za konečné výsledky však nesie samotná financovaná spoločnosť. Každý investor má prístup k finančným analýzam, výsledkom a hospodárskemu profilu firmy.