✨ Slovenská sporiteľňa vstúpila do Crowdberry ako akcionár

Obsadením len 1 ‰ trhu môžu dosiahnuť tržby až 150 miliónov. Odľahčený eko-betón zaujal svet aj investorov 

17. 7. 2024

Obsadením len 1 ‰ trhu môžu dosiahnuť tržby až 150 miliónov. Odľahčený eko-betón zaujal svet aj investorov 

„Meníme svet” a „inovácie” nemusia byť len frázou. Dokazuje to slovenská firma Terratico, ktorá vyvinula patentovanú metódu odľahčeného betónu s prímesou recyklovaného plastu. Riešenie vzbudilo záujem v Európe, v USA či v Ázii a o ich produkty a postupy prejavili záujem developeri či európske mestá. Záujem vzbudzuje aj medzi investormi, medzi ktorými hľadajú kapitál na ďalšiu expanziu.

Stavbári menia svet inováciami

Firma Terratico vznikla na základe viac ako 25 ročných skúseností v oblasti stavebných materiálov otca a syna Nagyovcov a ich snahy vyriešiť všeobecný problém s prebytkom plastov. Prvý nápad využiť plastové recykláty v betóne ako náhradu za drvený mramor v terazze vznikol v roku 2019.

Po dvoch rokoch výskumu a vývoja vznikla prvá verzia produktu, ktorú spoločnosť priebežne zdokonaľuje.   

Spoločnosti sa prvý komerčný úspech podaril v roku  2021, kedy pre jednu zo slovenských bánk vyrobili 100 kusov lavičiek, do ktorých zapracovali skartované kreditné karty. V tom istom roku sa spoločnosti podarilo dostať svoj produkt do slovenského pavilónu na svetovej výstave "Expo Dubai 2020", kde získali mnoho medzinárodných kontaktov a záujem z celého sveta.    

Na betón dobrá investícia. Spoluvlastnite výrobnú firmu s dopytom z celého sveta.
Viac info

Patentovaná technológia, ktorá spája dizajn a udržateľnosť

Terratico rozvíja ekologickú alternatívu betónu a terazza. Inovatívne riešenie spoločnosti spočíva v integrácii až 45 % plastovej drviny do betónovej zmesi. Plastové častice sú rovnomerne rozložené v celej štruktúre, nevyplávajú na povrch a každý kúsok pevne priľne k betónu. Vďaka tomu získavajú produkty Terratico unikátne vlastnosti, ako sú vyššia pevnosť, o 30 % nižšia hmotnosť oproti klasickému betónu a vynikajúcu odolnosť voči prasklinám. Tieto vlastnosti oslovili developerov, interiérových dizajnérov, architektov, ale aj zástupcov európskych miest, ktorí prejavili záujem o tieto produkty s ESG presahom.  

„Náš spôsob miešania umožňuje použiť akýkoľvek druh plastu, vrátane nerecyklovateľných typov. Vďaka našej patentovanej technológii sme schopní spracovať viac ako 20-tisíc ton plastového odpadu ročne, ktorý premeníme na ekologický a vysoko estetický stavebný materiál. Plastová pandémia nikdy úplne nezmizne, ale čím viac sa bude Terratico používať po celom svete, tým čistejšiu planétu zanecháme budúcim generáciám,“ dodáva Pavol Norulák, spoluzakladateľ Terratico. 

Produkt je certifikovaný aj na bezpečný kontakt s potravinami a pitnou vodou, vďaka čomu môže byť aktívne využitý i v gastro prevádzkach. Predstavuje tiež alternatívu pre všetky typy dlažieb, obkladov, fasád, kvetináčov a iného exteriérového či interiérového nábytku. V oblasti betónu je alternatívou pre chodníky, parkoviská, obrubníky, rigoly, kanály, betónové zátarasy, protihlukové bariéry, fasádové obklady a podobne.  

Rýchlejší rozvoj a expanzia vďaka súkromnému kapitálu

Terratico je v súčasnosti dostupné v Európe a Severnej Amerike, pričom patentovaná výroba odľahčeného betónu vzbudila značný záujem aj v USA a Ázii. S obsadením iba jedného promile trhu môže Terratico generovať tržby až vo výške 150 mil. EUR. Spoločnosť preto intenzívne pracuje nielen na expanzných plánoch, ale predovšetkým na rozbehnutí veľkovýroby, aby zabezpečila plnenie objednávok, ktoré súčasná kapacita malovýroby nedokáže pokryť. 

„Vlastnými zdrojmi by sme Terratico rozširovali len organickým tempom. Vďaka súkromnému kapitálu, skúsenostiam investorov a nášmu odbornému know-how sme presvedčení, že budeme rásť rýchlejšie, stabilnejšie a kvalitnejšie. Rovnako nám to umožní priniesť na globálny stavebný trh viac inovácií a ekologických riešení.“ Vysvetľuje Pavol Norulák, spoluzakladateľ Terratico.  

Cez najväčšiu slovenskú platformu hromadného investovania Crowdberry investori môžu priamo investovať do patentovanej technológie Terratico. Ako ko-investor sa pridáva venture kapitálový fond Venture to Future Fund. Celková investícia predstavuje 3 mil. EUR s ko-investíciou fondu.  

„Terratico je spojenie moderného stavebného materiálu 21. storočia s výnimočnou estetikou a riešením celosvetového problému s nerecyklovateľným plastovým odpadom. Medzinárodne patentovaná výrobná technológia kompozitu betónu a plastových častíc s výbornými technickými parametrami si získala uznanie naprieč rôznymi odvetviami. Terratico dokazuje, že plastový odpad môže byť aj užitočný materiál, spĺňajúci štandardy udržateľnosti, hygieny, funkčnosti a estetiky moderného stavebníctva. A ako odpadový materiál ešte aj zvyšuje marže produktov Terratica. Spoločnosť dlhodobo poznáme a sledujeme. Sme nadšení, že sa nám ju teraz podarilo priniesť súkromným investorom na našu platformu, kde sa môžu stať jej spolumajiteľmi a benefitovať tak z jej medzinárodných ambícií a potenciálu," uviedol Dano Gašpar z Crowdberry. 

Na betón dobrá investícia

Investori, ktorí hľadajú investičnú príležitosť v oblasti udržateľného stavebníctva s vysokým potenciálom rastu a pozitívnym environmentálnym dopadom, teraz majú jedinečnú príležitosť cez platformu Crowdberry investovať a stať sa spoluvlastníkmi Terratica – inovatívnej výrobnej spoločnosti s globálnym trhovým potenciálom a očakávanou až štvornásobnou návratnosťou celkovej investície.

Staňte sa aj vy spolumajiteľom stavebnej firmy a zarábajte na ich technologickom patente
Viac info