Znižujeme minimálnu investíciu do kreditných investičných príležitostí

Expandeco plánuje akvizíciu, chce byť európskou platformou pre e-shopy.

16. 9. 2024

Expandeco plánuje akvizíciu, chce byť európskou platformou pre e-shopy.

Príležitosť investovať do akvizície a podieľať sa na transakcii, ktorá je bežne prístupná len fondom súkromného kapitálu - to je príležitosť, ktorú Crowdberry ponúka svojim investorom. Slovenská spoločnosť Expandeco, popredný expert na poskytovanie služieb pre e-commerce spoločnosti s cieľom expandovať na medzinárodné trhy, plánuje cez Crowdberry získať kapitál vo výške 2,57 milióna eur. Investíciu plánuje využiť na akvizíciu logistickej spoločnosti s 15-ročnou históriou, čo by výrazne rozšírilo jej ponuku logistických služieb a posilnilo jej postavenie ako európskej platformy.

Minimálna investícia v rámci kampane je 3.150 eur a očakávaná návratnosť je viac ako 20 % p. a. Vďaka tejto akvizícii bude spoločnosť Expandeco schopná do piatich rokov zvýšiť obrat oboch spoločností spolu zo súčasných 15 miliónov eur na 30 miliónov eur. Záujem o investíciu prejavili aj jej súčasní zákazníci z radov popredných českých a slovenských hráčov v oblasti e-commerce. V priebehu niekoľkých dní kampaň prekročila hranicu 1 milióna eur indikovaného kapitálu.

Spoluvlastnite Expandeco a využite investičnú príležitosť, ku ktorej majú prístup len investičné fondy
Viac info

"Vďaka plánom spoločnosti Expandeco majú lokálni investori jedinečnú príležitosť zhodnotiť svoj kapitál financovaním regionálnej M&A transakcie a podieľať sa tak na expanzii silnej česko-slovenskej spoločnosti. Takéto investície zvyčajne realizujú len inštitucionálne private equity fondy. Expandeco je stabilná, zisková spoločnosť s víziou stať sa európskou platformou pre e-shopy a akvizícia medzinárodnej logistickej spoločnosti jej k tomu pomôže rýchlejšie," komentuje Dano Gašpar, managing partner spoločnosti Crowdberry.

"Ide o vzácnu príležitosť pre investorov, ktorí zvyčajne nemajú šancu dostať sa k takejto transakcii. O investíciu je veľký záujem, krátko po spustení kampane už prejavilo záujem o investíciu viac ako 80 investorov, ktorí indikujú kapitál vo výške viac ako 1,3 milióna eur," dodáva Dano Gašpar.

Crowdberry prostredníctvom svojej platformy umožňuje priamo financovať spoločnosti, ktoré vyberá profesionálny tím investičných manažérov a schvaľuje investičná komisia zložená z externých odborníkov v oblasti financovania a investovania.

Za spoločnosťou Expandeco stoja zakladatelia Tomáš Vrtík a Miroslav Kráľ spolu s tímom 80 profesionálov. Už desať rokov poskytujú služby e-commerce spoločnostiam a pôsobia na viac ako 20 európskych trhoch.

E-shopom ponúka zákaznícku podporu v miestnom jazyku, preklady a lokalizáciu, riadenie reverznej logistiky a ďalšie služby, ako sú lokálne adresy, bankové účty a telefónne čísla. Spoločnosť pomáha e-shopom vstúpiť na nové trhy a zefektívniť ich medzinárodné operácie tým, že sa stará o špecifiká jednotlivých regiónov.

Expandeco doteraz prispel k expanzii a lokalizácii viac ako 500 e-shopov.

Tím vývojárov IT spoločnosti Expandeco neustále vyvíja a inovuje vlastnú platformu CRM, ktorá je v súčasnosti prepojená s viac ako 300 e-shopmi v celej Európe.

V roku 2023 dosiahla spoločnosť Expandeco tržby vo výške 2,7 milióna eur, ktoré medziročne vzrástli o 23 %.

Spoločný rast a dobytie európskeho trhu

Spojenie medzinárodnej logistickej spoločnosti a spoločnosti Expandeco umožní vybudovať európsku platformu, ktorá bude ponúkať kompletné služby pre e-shopy vrátane logistických riešení, zákazníckej podpory a marketingových služieb. Tento krok umožní obom spoločnostiam zvýšiť obrat na 30 miliónov eur do roku 2028 s očakávanou EBITDA maržou 10-12 %. Zároveň prinesie viac ako 1 000 nových zákazníkov, rozšíri služby o medzinárodnú logistiku a umožní efektívnejšie využívať existujúce logistické kapacity.

"Pre spoločnosť Expandeco je táto akvizícia kľúčovým krokom na ceste k celoeurópskemu pokrytiu logistických služieb. Pomôže nám výrazne rozšíriť kapacity a urýchliť rast. Zároveň je to príležitosť pre investorov priamo sa podieľať na vytvorení jedného integrovaného systému dvoch stabilných ziskových spoločností. Toto rozhodnutie je logickým vyústením dlhodobej spolupráce a dobrých obchodných vzťahov medzi oboma spoločnosťami. Vzhľadom na prebiehajúce jednania však zatiaľ nechceme zverejniť názov akvirovanej spoločnosti," hovorí Tomáš Vrtík, zakladateľ spoločnosti Expandeco.

LOGI(sti)CKÁ investícia pre rast a expanziu bez hraníc s očakávaným zhodnotením 20+ %
Chcem investovať

Akvirovaná spoločnosť zabezpečuje medzinárodnú prepravu pre svojich zákazníkov z oblasti e-commerce a pomáha im riadiť logistiku prostredníctvom prístupu k širokej sieti dopravcov v celej Európe. Medzi jej klientov patria spoločnosti e-commerce, ktoré sa špecializujú na rôzne odvetvia od odevov a obuvi cez hudobné nástroje až po kuchynské a zdravotnícke potreby. Spoločnosť poskytuje svojim zákazníkom komplexný prehľad o ich zásielkách, čo im umožňuje riadiť celú logistiku, a ponúka aj služby reverznej logistiky. V roku 2023 spoločnosť spracovala 2,4 milióna zásielok a dosiahla tržby vo výške 12,4 milióna eur. V roku 2024 sa očakáva nárast na 2,8 milióna spracovaných zásielok a tržby vo výške 14,2 milióna eur.

"Pandémia zvýšila penetráciu európskeho e-commerce. Napriek minuloročnému ochladeniu trhu očakávame ročný rast v priemere o desať percent v ďalších piatich rokov. Taktiež z investičného hľadiska je medzinárodná logistika odvetvím s veľkým potenciálom. Nedávny exit dvoch logistických centier, na ktorom sa podieľali investori Crowdberry, takmer zdvojnásobil ich investície," dodáva Dano Gašpar.

V rokoch 2020 a 2021 mali investori možnosť investovať prostredníctvom platformy Crowdberry do logistickej distribučnej haly v Nitre a Trnave s dlhodobými nájomnými zmluvami. Tieto nehnuteľnosti tento rok úspešne predal developer KLM Real Estate.